فهرست مطالب
صنعت فرش بافی از زمان قدیم تاکنون پیشرفتهای زیادی داشته، بطوریکه امروزه الیاف متعدد متنوعی برای تولید انواع فرش ماشینی استفاده میشود؛ و از آنجا که کیفیت فرش با توجه به الیاف بکاررفته در آن تعیین میشود، انتخاب این ماده اولیه اهمیت خاصی دارد. انتخاب فرش با کیفیت بسیار مهم است چرا که فرش با الیاف نامناسب و بی کیفیت میتواند موجب ایجاد حساسیت و ناراحتیهای پوستی و تنفسی شود. از آنجایی که تشخیص فرشهای اکریلیک و پلی استر به راحتی صورت نمیگیرد، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله درباره تفاوت فرش پلی استر فیلامنت و اکریلیک بحث کنیم.
خصوصیات الیاف اکریلیک
الیاف اکریلیک الیافی سبک و مصنوعی هستند و از مشتقات نفتی تولید میشوند. از نظر ظاهری به الیاف پشمی ، شباهت دارند و از آنجا که نسبت به حرارت عایق مناسبی است، میتواند جایگزین مناسبی برای الیاف پشمی باشد چرا که الیاف پشم جزو الیاف طبیعی محسوب میشوند و محدودند و از نظر مادی نیز گرانتر از الیاف اکریلیک هستند. الیاف اکریلیک از خصوصیات مفید بسیار زیادی برخوردارند و از آنها علاوه بر تولید فرش، در ژاکت ، چادر ، دستکش ، روسری ، جوراب و پارچه های تزیینی نیز استفاده می شود. این نوع الیاف ضد حساسیت بوده، در برابر شستشو بسیار مقاوم است و رنگ پذیری بالایی دارد . همچنین اکریلیک در برابر مواد شیمیایی ، بید ، تابش نور خورشید ، روغن و چربی نیز مقاوم است.
نخ اکریلیک که شالوده اصلی فرش ماشینی اکریلیک است بهدلیل سیستم ریسندگی نیمهفاستونی دارای الیاف کوتاه بسیار زیادی در ساختار خود است و قطعاً اگر بهترین نوع فرش اکرلیک را هم بخرید حداقل یک تا دو هفته، پرزدهی بالایی دارد و بعد از بین میرود. یکی از معیارهای تشخیص کیفیت فرش هم این است که اگر پرزدهی فرش بعد از یکی دو هفته از بین نرود، فرش از کیفیت خوبی برخوردار نیست.
خصوصیات الیاف پلی استر فیلامنت
الیاف پلی استر مقاومت فوق العاده ای در برابر چروک شدن دارند. واین به خاطر داشتن خواص الاستیسیته خوب این الیاف است. الیاف پلی استر هم تا حدودی مانند الیاف اکریلیک شبیه پشم هستند و نسبت به الیاف ویسکوز و پنبه سبک تر و از نایلون ، پلی پروپیلن و اکریلیک سنگین تر است .همچنین پلی استر تنها الیاف مصنوعی است که مشخصات آزمایشگاهی آن به پنبه خیلی نزدیک است و به خاطر استحکام و مقاومت بالای حرارتی و سایشی و لطافت و مقاومت تغییر رنگ بالا و مهمتر از همه عدم پرزدهی بودن آن ، لیف نساجی بسیار خوبی است. این عدم پرزدهی در کنار عدم رشد باکتری و قارچ در پلی استر موجب میشود این الیاف فاقد مشکل آلرژیک باشد؛ در نتیجه فرش تولید شده از الیاف آن هم مشکل پرزدهی و ایجاد حساسیت، نداشته باشد. پلی استر معمولا قابلیت استفاده مجدد دارد و قابل بازیافت است.
تفاوت فرش اکریلیک و پلی استر فیلامنت
پلی استر فیلامنت و اکریلیک، با وجود تفاوتهایی که با یکدیگر دارند، هر دو از الیاف مصنوعی محسوب میشوند و در تولید فرش مورد استفاده قرار میگیرند. برای تشخیص فرش پلی استر از اکریلیک، میتوان روی سطح فرش دست کشید؛ معمولاً سطح فرش اکریلیک سر و لغزنده است، اما سطح فرش پلی استر کمی چسبندگی دارد.
فرش پلی استر، پرز یا همان ارتفاع خواب کمی دارد. بنابراین برای نشستن و خوابیدن روی آن مناسب نیست، چراکه بسیار نازک و سرد هستند و اگر روی سطحی از سنگ یا کاشی پهن شود، سرمای فرش به راحتی حس میشود. در مقابل فرش پلی استر درخشندگی و انعکاس نور خوبی دارند و به همین دلیل شباهت زیادی به فرشهای ابریشمی پیدا میکنند؛ و این درحالیست که فرش اکریلیک مات است و انعکاس نوری خوبی ندارد. ثبات رنگی هر رو الیاف یکسان است اما پلی استرها نسبت به شوینده حساسترند و به مرور طی شستوشو رنگ و رخ اولیه خود را از دست میدهند. فرش پلی استر در مکان های پر رفت و آمد توصیه نمی شوند چرا که از ویژگی هایی چون از برگشت پذیری بالا و مقاومت در برابر پاخوردن برخوردار نیستند و به مرور زمان ، فرش سفت یا به عبارتی کوبیده می شود. جذب رطوبت پلی استر نسبت به اکریلیک پایین است و در مقابل اکریلیک پرزدهی بالاتری دارد.
در نتیجه همانطور که گفته شد هر کدام از الیاف اکریلیک و پلی استر دارای مزایا و معایبی هستند به محصول نهایی، ویژگیهای خاصی میدهد که هنگام خرید فرش باید مورد برسی قرار بگیرند.برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با همکاران و مشاوران ما در سایت ویکی فایبر در ارتباط باشید.