در دنیای امروزی نخ‏‎‌ها از تنوع و گستردگی زیادی برخوردار هستند، همچنین با توجه به پیشرفت علم و ظهور فن‏‎‌آوری‎‌های نوین، هر روز نخ‌ها متنوع‌تر و استفاده از آن‌ها تخصصی‌تر و کاربردی‌تر می‌‏‎شود. در این مقاله سعی داریم تا شما را با انواع نخ آشنا کنیم، تا هنگام انتخاب نخ دچار اشتباه نشوید و با اطمینان خاطر خرید خود را انجام دهید. همچنین دسته بندی انواع نخ از نظر جنس و کاربرد را بیان می‏‎کنیم.

به طور کلی دو نوع نخ وجود دارد: نخ فیلامنت و نخ ریسیده

فیلامنت:  نخ فیلامنت که به نام BCF نیز شناخته می‌شوند، نوعی از نخ‌های حجیم هستند که کاربردهای فراوان دارند. فیلامنت رشته‌ای نرم، نازک و بلند است که طی فرآیندهای شیمیایی و در اثر عبور از داخل رشته ساز به وجود می‌‏‎آید و به شکل نخ‏‎‌های یکسره جمع می‏‎‌شود و یا نخی ابریشمی است، که از باز شدن پیله کرم ابریشم تهیه می‎‏‌گردد و به طور ذاتی دارای خصوصیاتی نرم و لطیف و نازک است.

نخ ریسیده: نخ ریسیده را از الیاف استپیل، که به طور موازی در کنارهم قرار گرفته و به آن‏ها پیچ و تاب داده می‏‎‌شود تهیه می‎‏‌کنند. نخ ریسیده را می‌‏توان از الیاف کوتاه طبیعی و یا از فیلامنت‏‌های ساخت بشر تهیه کرد.

انواع نخ

مشخصات انواع نخ

مشخصات هر نخ به طبع با نخ دیگر متفاوت است و موارد بسیار زیادی در تعیین خواص و ویژگی‎‌های انواع نخ وجود دارد. برای مثال اکثر الیاف طبیعی در برابر ساییدگی مقاومت نسبتاً خوبی از خود نشان می‎‌دهند و به راحتی لکه گیری و تمیز می‎‌شوند.

از مشخصات نخ‌‎های مخلوط و مصنوعی می‌توان به استحکام بسیار زیاد در برابر کشش و پارگی اشاره کرد. پارچه‎‌های تولید شده توسط این نخ‎‌ها به طور معمول چروک نمی‎‌شوند، حتی زمانی که خیس باشند. همچنین بعد از خیس شدن، رطوبت زیادی به خود جذب نمی‌‎کنند و سریع خشک می‎‌شوند.

دسته بندی انواع نخ از نظر جنس

نخ‏‎‌های طبیعی: نخ‌های طبیعی همانطور که از نامشان پیداست، از مواد طبیعی ساخته شده‌اند و در فرآیند تولید آن‌ها از مواد شیمیایی و مصنوعی استفاده نشده‌است.

 نخ‌‏های مصنوعی: این نخ‏‌ها ممکن است ریشه طبیعی داشته باشند،  اما چون به روش‌‎‏های مصنوعی تولید می‏‎‌شوند، اینگونه نام گرفته‎‌اند. نخ‌‏‎های مصنوعی به دلیل عدم محدودیت تولید و توان رقابت با نخ‌های طبیعی جای عمده‌ای در بازار به‏‎‏‌دست آورده‌‎اند.

نخ‌‏های مخلوط: همان‎طور که از نام آن پیدا است؛ نخ‎‌های مخلوط ترکیبی از نخ‌‏های طبیعی و مصنوعی هستند.

دسته بندی انواع نخ از نظر کاربرد

کاربردهای نخ در صنایع نساجی

  دوخت: به منظور اتصال تکه‎‌های پارچه به یکدیگر به کار می‎‌رود.

  تولید پارچه: نخ جزو اصلی و عموماً تنها جز تشکیل دهنده پارچه است.

هر نخ با توجه به ویژگی‎‌ها و خصوصیاتی که دارد، کاربرد متفاوتی از خود نشان می‎‌دهد. امروزه استفاده از نخ بسیار تخصصی‌تر از سال‌های گذشته است. در ادامه به بررسی کاربرد نخ‌های پر استفاده می‌‎پردازیم.

  • نخ ابریشم: این نخ برای دوخت لباس نازک و ابریشمی و لباس‌های مجلسی استفاده می‎‌شود. همچنین به دلیل ظرافت، از آن به عنوان دوخت موقت استفاده می‎‌کنند.
  • نخ متالیک: نخ متالیک برای ایجاد جلوه‌های تزئینی در انواع گلدوزی‌ها مورد استفاده قرار می‌‎گیرد. نخ متالیک نیاز به سوزن چرخ مخصوص دارد؛ جنس این نخ صد در صد پلی استر است.
  • نخ قیطان: این نخ از جنس پنبه است و برای ایجاد انواع چین بر روی لباس‌ها به کار می‎‌رود.
  • نخ نامرئی: جنس این نخ‌ها از نایلون است و برای جواهردوزی بر روی البسه به کار می‎‌رود.
  • نخ قلاب‎‌بافی: نخ قلاب‌بافی برای انواع دوخت‌های دستی مانند قلاب‌بافی، گلدوزی، رودوزی، کاور دوزی و دوخت‌های تزئینی به کار می‎‌رود.

برای مطالعه بیشتر درباره کاربرد انواع نخ می‌توانید از قسمت مقالات بر روی مقاله کاربرد انواع نخ کلیک کنید.

معرفی انواع نخ

به طور کلی نخ‌های بسیار زیادی در بازار عرضه می‌شود. در این مقاله از بررسی نخ‌های ناشناس چشم پوشی می‌کنیم و به بررسی انواع نخ طبیعی و مصنوعی پرمخاطب در بازار می‌پردازیم. در ادامه نیز با تاریخچه انواع نخ آشنا می‌شوید.

معرفی نخ‌های مصنوعی

  • نخ پلی استر: در دسته‌ی نخ‌های مصنوعی قرار می‌گیرد و به انواع مختلفی مانند DTY، FDY، POY، ATY، اینترمینگل و استیپل تقسیم می‌شود.
  • نخ اکریلیک: نخ اکریلیک کاربردهای فراوان دارد اما بیشترین کاربرد آن در تولید فرش ماشینی است.
  • نخ نایلون: نخ نایلون که به نام نخ جراحی نیز شناخته می‌شود، توسط پزشکان در عمل‌های جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد و انواع مختلفی دارد.
  • نخ پلی پروپیلن: این نخ به دلیل خواصی که دارد بسیار پرکاربرد و محبوب است و در مواردی مانند مصارف بهداشتی و تولید فیلتر به وفور استفاده می‌شود.
  • نخ‌های فلزی:  این نخ‌های براق و چشمگیر که به دو رنگ طلایی و نقره‌ای تولید می‌‏شوند، کاربرد تزئینی دارند و برای گلدوزی مورد استفاده قرار می‌‏گیرند.
  • نخ سرکیسه دوزی: از این نخ‌ها در کارخانه‌های مختلف مانند کارخانه‌های تولید برنج، گندم، گچ و سیمان، برای دوخت سرکیسه استفاده می‏‎‌شود.
  • نخ عمامه: این نخ از نخ دمسه ضخیم‌تر است. جنس آن می‌تواند پنبه یا کتان باشد. در بعضی مدل‌های این نخ آن را با الیاف پلی استر ترکیب می‌‎کنند.

معرفی نخ‌های طبیعی

  • نخ پنبه: این نخ استفاده زیادی در خیاطی دارد، نخ پنبه منشاء طبیعی دارد و در هنر خیاطی برای کوک زدن و رویه دوزی استفاده می‎‌شود و یکی از پرکاربردترین‌ها در صنعت پوشاک  و نساجی است.
  • نخ‌های پشمی: نخ‌های پشمی جزئی از الیاف طبیعی حیوانی هستند و منشاء طبیعی دارند. با این حال گاهی برای تهیه آن‌ها از مخلوط کرک و پشم به همراه پلی استر استفاده می‎‌کنند. این نخ‌ها اغلب برای برجسته دوزی بر روی پارچه‌های ضخیم به کار می‎‌روند.
  • نخ ابریشم: نخ ابریشم ظاهری براق مانند ابریشم طبیعی دارد، ولی چون طی فرایند‌های شیمیایی و از ماده سلولز ساخته می‎‌شود، ابریشم مصنوعی نام گرفته است. این نخ‌‏‎ها اغلب برای حاشیه دوزی به کار می‎‌روند.
  • نخ دمسه: جنس این نخ‎‌ها از کتان مرغوب است و با شست و شو، تغییر رنگ نمی‌‎دهد. همچنین در برابر حرارت اتو مقاوم است و تغییر کیفیت نمی‌‎دهد. این نخ برای هنر گلدوزی به کار می‌‎رود.

تاریخچه انواع نخ

منسوجات از دیرباز مورد استفاده انسان‌‎های اولیه بوده به صورتی که آن‌‏ها از این منسوجات به عنوان کفپوش محل استقرار خود استفاده می‏‎کرده‌اند؛ با گذشت زمان انسان دریافت که می‎‌تواند با استفاده از الیاف مختلف، لباس‎‌هایی مناسب با آب و هوا و اقلیم خود، درست کند. پیشینیان از دوک نیز استفاده می‎کرده‌اند، کار اصلی دوک به صورتی بوده، که پشم و موی حیوانات را به نخ تبدیل می‎کرده است؛ برای انجام این کار پشم یا ابریشم را می‌‎کشیدند و تاب می‎‌دادند.

جمع بندی

نخ یکی از کاربردی‌ترین محصولاتی است که تاکنون توسط بشر اختراع شده است. همانطور که در این مقاله اشاره شد، نخ‌ها می‌توانند از نظر جنس و کاربرد به انواع مختلفی تقسیم بندی شوند. در این مقاله ضمن آشنا کردن شما با انواع نخ به بررسی ویژگی‏‎‌ها و مشخصات کلی انواع نخ پرداختیم. همچنین انواع نخ موجود در بازار را معرفی کردیم تا شما عزیزان هنگام خرید نخ دچار اشتباه نشوید و با اطمینان خاطر نخ مورد نظر خود را انتخاب کنید. ما را با نظرات خود همراه کنید.

دسته مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست